Szinonimaszótár

A szinonimaszótár (más néven tezaurus) hasznos segédeszköz mind a felhasználónak, mind más programoknak, pl. böngészőknek. A felhasználóknak abban, hogy a szövegben ne ismételje ugyanazokat a szófordulatokat, valamint hogy ne kelljen idegen szavakat használnia ott, ahol megfelelőbb a magyar kifejezés. A programok ezzel a szótárral jelentésbelileg hasonló szakkifejezéseket is ki tudnak keresni. 

Nyelvi rész

A szinonimaszótár minden címszóhoz hozzárendeli annak szinonimáit, tehát az olyan szavakat és szókapcsolatokat, melyek hasonló jelentésűek és adott esetben helyettesíthetik a címszót. 

A címszavak többségét több jelentésű szavak alkotják, ezért a szinonimákat ún. szinonimaláncba rendezzük, mégpedig a címszó jelentései szerint. A sorrendet a címszó határozza meg, minél közelebbi a jelentéséhez a szinonima jelentése, annál előbb áll a felsorolásban. Elsőként a leggyakoribb szó áll, mely így meghatározza az egész szinonimalánc jelentését. 

A szótárban többnyire neutrális stílusú szavak állnak. Amennyiben köznyelvi, expresszív vagy elavult kifejezéseket is feltüntettünk, úgy felhívjuk a figyelmet a stílusra is. A szótárak az ellentétes jelentésű szavakat is feltüntethetik. Ezek a szavak mindig a szinonimaláncnál állnak. 

Elérhető funkciók

  • Az adott szóhoz megfelelő címszó megállapítása.
  • Minden szinonima és ellentétes jelentésű szó listája, az esetleges stílusukkal együtt.
  • Elütés esetén a lehetséges szavak listája.

Amennyiben a fulltextes keresés modulust is használja, a szinonimákat esettől, időtől, módtól függetlenül bármilyen alakban kikeresheti. 

A jelenleg elérhető szinonimaszótárakat a táblázatban találja.

Referenciák

Szinonimaszótárunkkal pl. a Microsoft Office 95 feletti programjaiban találkozhatott.