Újabb és hatékonyabb dict.com

A legtöbb európai országban szeptember az új tanév kezdetének ideje, éppen ezért mi is rengeteg újdonsággal készültünk: új adatok, új lehetőségek és mindemellett már tematikus besorolás is elérhető.

Bővített keresés

A keresőfelületen egy új ikon fedezhető fel. Hogy milyen lehetőségeket rejt?

Fulltext: Amennyiben az ön által keresett szó például a filozófia, vagy geológia tudománykörébe tartozik, elegendő ha a szakterület mezőben kiválasztja a filoz. illetve geol. fogalomköri minősítéseket. A stílus alatt találhatók például a szleng kifejezések (slang.), az Ausztrál angol sajátos szavai (AusE), hasonlóképp a francia szótárban a kanadai franciából származó szavak (CaF), vagy akár az argentín spanyol jellegzetes kifejezései (ArgE).

Sablonok: Egy széles körben alkalmazható lehetőség. Ha szeretnénk megtalálni az összes -ab-re és ly-re végződő angol szót, elegendő a keresőmezőbe beírni ab*ly, és a rendszer automatikusan megjeleníti az abjectly, ably, abnormally stb. szavakat. Ugyancsak az n?c? kombinációval a neck, nice, nick találatokat. Ez a lehetőség nem csak a keresztrejtvények rajongóinak kedvez, hanem mindenkinek, aki játszva szeretné könnyebbé tenni a nyelvtanulást, illetve bővíteni szókincsét.

Anagrammák: Ebben a részben kereshetők a különféle anagrammák, vagyis olyan szavak, melyek ugyanazokból a betűkből tevődnek össze, mint a megadott címszó. Az anagrammák főleg az angol nyelvre jellemzőek, melyek keresése izgalmas játék lehet. Próbálja meg beírni például a break, priest, reliant, rock, sacral vagy this szavakat. Találjon velünk továbbiakat!

 

Új adatok

Szótáraink folyamatos frissítés alatt állnak. A legkeresettebb nyelvek mellett (angol, német, francia, spanyol, orosz) az elmúlt hónapokban a lengyel, norvég, svéd, román, horvát, illetve szlovén nyelvekre is nagy hangsúlyt fektettünk. Kínai–magyar szótárunk a legnagyobb hazánban található online szótár ezen a nyelven.

A balti nyelvek kedvelőit megörvendezteti majd az új alaktani keresés lehetősége a lett, illetve litván nyelvben. Görög kifejezések keresése esetén pedig a címszó latin betűvel és ékezet nélkül is megadható. Pontos adatok szótáraink terjedelméről a következő linken érhetők el: https://www.dict.com/hu/sum.

  

A portálról

A dict.com a világ legnagyobb online tanulmányi szótára. Nagyjából 1000 szótárt tartalmaz a legülönbözőbb nyelvek kombinációjival, ezen felül nyelvtani útmutatók, társalgási minták, szóhasználati példák és témakörök szerinti besorolás is elérhető az oldalon. A legfőbb európai nyelvek esetében a kiejtés mellett részletes morfológiai táblázatokat is kínál. A dict.com egyéb fordítóprogramokkal ellenben, lehetővé teszi az idegen nyelv megértését, ezáltal az oktatásban is megfelelően alkalmazható. Az alábbi linkre kattintva többet is megtudhat a témáról https://www.dict.com/info.

A weboldalt legtöbben Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Görögországban, Törökországban, az USA-ban és Vietnamban használják. Németországban is egyre népszerűbb, ahol egyéb portálokkal összevetve a legtöbb nyelvi kombinációt kínálja, valamint széleskörű lehetőségeinek, és minőségi tartalmának köszönhetően az ország két vezető kiadójához tartozó portál, a Langenscheidt és a Pons után sorolják (részletek itt). Az utóbbi időben látogatottsága főleg az ázsiai országokba nő, mint például Indonéziában, Japánban és Vietnámban.